DAN AKU DARI QURAISY..

DAN AKU DARI QURAISY..
RAMPAS PALESTINE "2013 .. says: INSYAALLAH.. TUHANKU PASTI AKAN MENOLONGKU..

MQTK

mqtk PERTUBUHAN PELAJAR-PELAJAR ALQURAN
DATUK SYED KADOK KELANTAN (MQTK)
widgeo.net

CONTENT:

YA ALLAH YA RAHMAN YA RAHIM

Image Hosted by PicturePush - Photo SharingImage Hosted by PicturePush - Photo Sharing

Wednesday, March 14, 2012

MOTIVASI: BERSYUKUR DALAM FIKIRAN YANG POSITIF

 
PERUBAHAN adalah asas bagi kita untuk mencapai kejayaan dalam apa juga bidang. Tanamkan tabiat berfikiran positif sebagai asas. Bersangka Baiklah Dengan Semua Orang Dalam Apa Jua Keadaan dan katakan pada diri, walau apa jua yang berlaku, anda tetap mahu mencapai matlamat anda. Kenali diri anda terlebih dahulu, kekurangan dan kelebihannya lalu manipulasikan kuasa minda untuk mencapai apa saja yang Anda mahu. Sudah tentu, semua bermula dengan fikiran positif.

Sekiranya kita jangkakan kejayaan, fokus kita pastinya hanya kepada cara untuk berjaya. Dalam memburu kejayaan untuk berubah dalam menjangkau fikiran yang positif, anda tidak boleh putus harapan. HARAPAN adalah satu anugerah yang cukup besar Allah berikan kepada manusia. Maka banyakkan berdoa untuk berubah kalau diri masih dalam kekeliruan...

Pertama sekali, ia perlu bermula di minda kita sendiri. Tetapkan di dalam minda kita bahawa takkan ada masalah yang kekal. Katakan pada diri kita bahawa kita mempunyai hak untuk mengawal masalah dan bukannya kita yang dikawal oleh masalah. 

Fikiran positif juga perlu disertai dengan bayangan positif, jadi apa yang bakal berlaku juga fikirkan semua positif dan gembira.

Jadi, dengan memfokus perasaan dan tanggapan (thought) pada penyelesaian, Minda akan membawa kita berjumpa dengan situasi-situasi yang memberikan jalan penyelesaian mahupun menemukan kita pada orang-orang yang boleh membantu menyelesaikan masalah. Dan itulah yang dikatakan berfikiran positif.


Fikiran positif mendorong kita sentiasa mencari yang terbaik demi kebaikan yang berlandaskan ketaqwaan, iman dan amal. Luasnya sasaran sabar dan tawakkal meliputi bumi, tingginya melangkaui angkasa dan menyeluruhnya merangkumi semua aspek kehidupan; yang berteraskan pada kesyukuran semata2..

Mengikut Law Of Attraction, apa yang selalu kita fikirkan, maka itulah yang akan terjadi pada kita. Pendek kata, kita adalah hasil dari apa yang kita fikirkan. Carilah nilai positif dalam semua situasi; dan cari nilai-nilai positif yang ada pada diri sendiri, persekitaran dan situasi itu sendiri; iaitu ceria dan bersemangat. Maka latihlah minda kita untuk menumpu fikiran pada penyesaian (solution) dan bukannya asyik memikir masalah @ asyik memikir stress. 

Dalam Law Of Attraction, apa yang kita selalu fikirkan, akan menarik fikiran yang serupa yang situasi-situasi yang serupa dengan yang kita fikirkan.
Minda kita mengeluarkan energi. Kita fikiran kita positif, maka energi yang dikeluarkan juga positif; lalu ia menarik situasi-situasi positif dan orang-orang yang positif. 

Fikiran positif adalah pemikiran dan tanggapan yang baik-baik. Ia merupakan rasa kagum, gembira, optimis, bertenaga, ceria, sayang, cinta bahkan rasa berani bila melakukan sesuatu. Bila kita terapkan sifat ni dalam diri kita, maka kita akan mampu menempuh sebarang cabaran dan mampu bangkit dari kegagalan yang dilihat mustahil. Selain perasaan di atas, fikiran positif juga dikaitkan dengan perasaan berani gagal, sangup bekerja keras dan mahir mengawal emosi.

Latih diri untuk kawal emosi, bersabar dan latih diri untuk bertenang. Memang masalah tu berat dan payah nak dilupakan, tapi bertenang adalah lebih baik. Cara bertenang itu dengan bersyukur dan senang dengan apa yang ada pada diri kita;

Sebagaimana firman Allah: "Bersyukurlah nesacaya Aku akan menambah nikmat kepadamu"; 

Surah AN-NAHL (LEBAH) - Ayat 78.. "Wallah hu akhrajakum mim butu ni ummahaa tikum..

"Dan ALLAH mengeluarkan kamu dari perut ibumu dalam keadaan tidak mengetahui sesuatupun, dan Dia memberi kamu pendengaran, penglihatan dan hati, agar kamu bersyukur."

maka Lebih banyak Anda berterima kasih (Bersyukur), lebih banyak penyelesaian yang akan wujud dan lebih banyak bantuan dan pertolongan yang akan muncul.

Fikiran positif adalah pemikiran dan tanggapan yang baik-baik. Ia merupakan rasa kagum, gembira, optimis, bertenaga, ceria, sayang, cinta bahkan rasa berani bila melakukan sesuatu.  

Lebih banyak kita bersyukur maka lebih banyak yang kita akan menerima rahmat dari yang Maha Esa. Kesannya, hidup kita juga akan menjadi lebih baik.

Dengan itu, minda kita akan menciptakan situasi yang baik-baik dan "menarik" apa saja yang anda fikirkan. Semuanya bermula dari niat kita. Kawal pemikiran kita dengan niat yang baik. Dan NIAT itu adalah di hati kita..!!


Minda + fikiran + tindakan + jasad adalah semua dikawal oleh HATI; jika baik HATI tersebut maka baiklah jasad tersebut..

Bila kita terapkan sifat ni dalam diri; maka kita akan mampu menempuh sebarang cabaran dan mampu bangkit dari kegagalan yang dilihat mustahil. Selain perasaan di atas, fikiran positif juga dikaitkan dengan perasaan berani gagal, sangup bekerja keras dan mahir mengawal emos
i.

Fokuslah Fikiran Pada Perkara Yang Baik-Baik.  

Rasulullah s.a.w sendiri pernah bersabda, 
"kalau mahu kenal seseorang itu maka kenallah kawan-kawannya". 

Oleh itu sekiranya anda memilih kawan yang positif, bergaul dengan mereka yang berjaya, banyak berbincang tentang apa yang mahu dicapai dimasa hadapan; pastinya ia akan mempengaruhi pemikiran dan tindakan harian anda. Pastinya anda turut terdorong untuk mencapai kejayaan dalam hidup anda pula. Mereka yang gagal hanya akan mampu menceritakan kisah-kisah kegagalan mereka sedang mereka yang berjaya pula akan menceritakan kisah-kisah kejayaan mereka.

Sebab itu, Anda perlu berjaga-jaga dalam pemikiran, perasaan, tindakan dan keputusan. Minda akan merealisasikan apa saja keinginan kita, perasaan kita, matlamat kita dan kemahuan kita. Kalau buruk, buruklah. Kalau matlamat baik, baik jadinya.

Selain tu, tak lupa juga pada kegiatan yang berkualiti dan kehidupan yang seimbang. Maka letakkan sifat-sifat baik dalam minda, supaya ia mewujudkan situasi-situasi baik dan cemerlang dalam hidup kita

Apa yang kita tanam, itulah yang akan kita tuai. Tanam benih yang baik, siram dengan air yang baik, maka hasilnya akan jadi buah baik, cemerlang dan luar biasa hebat. 

Kejayaan bukanlah suatu misteri yang tidak terungkap. Sasaran yang tinggi ini sentiasa membuatkan kita memandang ke depan. Malah sekiranya seseorang itu telah melakukan sesuatu perkara maka orang lain pasti mampu melakukannya juga. Oleh itu perlu bagi kita setelah mencapai satu sasaran, kemudiannya mencabar diri untuk maju ketahap yang seterusnya.

Jadi, kita perlu kawal pemikiran kita sendiri. Cara untuk mengelak hal ni terjadi, perlu bersangka baik, dan 'be positive' dalam apa jua keadaan.  

Untuk menjadi cemerlang dengan fikiran yang positif, kita perlu belajar untuk mahir mengawal minda. Dengan memiliki kemahiran mengawal minda kita sendiri; maka kita bisa menjadi seorang yang matang, bijak, tahu mengawal emosi dan tahu memanfaatkan kuasa minda untuk mencapai apa saja matlamat yang kita hajati, terutama untuk mencapai kecemerlangan dari fikiran yang positif. Konsepnya amat mudah; 'what you want is what you get'.

Kita tidak punya pilihan lain. Untuk berjaya kita mesti mula berlakun hari ini demi masa depan kita sendiri. Hayati watak orang-orang yang cemerlang dan berjaya. Hafal dialog-dialog dengan berfikir, bercakap dan bertindak seperti mereka-mereka yang cemerlang. Lama kelamaan tabiat cemerlang akan sebati dengan kehidupan harian anda. Ia akan menjadi sikap baru dan mampu mengubah attitute kita. Jadikan mereka yang disekeliling kita menyedari perubahan sikap kita yang positif itu. Hal ini mampu mendorong kita untuk kita tidak mahu lagi kembali kepada sikap negatif kita sebelum ini. Maka praktis dan Lakunkanlah watak orang-orang yang cemerlang itu sekarang dengan memerhatikan model ikutan kita; dan sudah tentu model-model itu sudah ada dalam senarai kita, pastikan! dan anda mampu mengubahnya!!..  

Setelah kita kenal pasti model ikutan anda, cuba dapatkan maklumat tentang model ikutan kita itu; sejarahnya, data peribadinya atau gambar mereka. Baca juga kisah hidup mereka. Pelajari bagaimana mereka merancang dan bertindak. Cari potongan kata-kata ucapan mereka yang boleh dijadikan panduan hidup. Selami falsafah hidup mereka dan lihat bagaimana mereka mengatasi setiap masalah yang datang dalam hidupnya. Sebab semakin besar kejayaan seseorang itu maka semakin besarlah cabaran serta masalah yang telah mereka hadapi. Kejayaan dan pengorbanan adalah dua perkara yang sering berada ditempat yang sama. Kejayaan bukanlah apa yang kita miliki tetapi apa yang kita pelajari. Siapa kita dipenghujung kehidupan ini jauh lebih penting berbanding apa yang kita perolehi ketika itu.


Sikap positif terserlah melalui penampilan diri yang positif. Kita mudah mengenali mereka yang bersikap positif melalui percakapannya, pakaiannya, rambutnya, kasutnya, gayanya dan sebagainya. tetapi kita lupa, sebenarnya kita mampu melakukan sebaliknya iaitu membina sikap positif melalui penampilan yang positif. 

Untuk kekal dalam sikap positif kita perlu saran diri kita dengan katajaya yang merangsang jiwa dan fikiran. Kita juga boleh gunakan petikan mutiara kata daripada ahli ilmu, petikan al-quran serta hadith. Dengan melazimkan hidup kita berpandukan katajaya dan petikan-petikan ini maka ia memberi kita kekuatan untuk menyahut cabaran dan mengatasi segala masalah.

Kita perlu sedar bahawa punca kejayaan kita ialah kerana satu perkataan sahaja iaitu YAKIN. Jika kita YAKIN maka InsyaAllah, akan membuahkan hasil yang amat memuaskan hati dan memacu kejayaan..! Yang penting YAKIN, kalau kita tak yakin kita akan sentiasa dalam kekeliruan sama ada nak buat atau tak nak buat. Tapi sekiranya anda punya KEYAKINAN, maka, YOU CAN DO IT!

Jika kita di landa masalah sekarang ini, tanya diri sendiri apa yang patut dibuat untuk menyelesaikannya. Fikir tentang penyelesaian. Tanya diri kita, di mana sepatutnya kita patut bermula dan apa yang boleh kita gunakan untuk menyelesaikan masalah tu. Dan yang utama, turutlah kata hati anda sendiri berasaskan sumber ilmu, keimanan dan ketaqwaan... 

yess.. InsyaAllah.. pasti bolehh!!!

 MALAYSIA BOLEH..!!!


by: Bobspek Quraisy alHasyimi 


VIDEO MQTK: 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

MQTK Bahagian Agama & Kaunseling [BAKA PDRM] BUKIT AMAN MALAYSIA

KERJASAMA MQTK_QSI Bersama Unit BAKA PDRM Bukit Aman
MQTK_ISTAC/IIUM 7 feb 2011M

Video: MENITI TITIAN USANG-AMY SEARCH & MQTK 2011

VIDEO MQTK ................ KEMBARA DI TANAH GERSANG

My Blog List

PERTUBUHAN PELAJAR ALQURAN DATUK SYED KADOK KELANTAN MQTK 1909M

BENDERA ASAL NEGERI KELANTAN

BENDERA ASAL NEGERI KELANTAN
Panji-Panji Hitam Diambil dari bendera asal negeri Kelantan DarulNaim sebelum ditukar oleh kerajaan Kelantan pada tahun 1909M. Di masa bendera Panji-Panji Hitam ini dikibarkan, hukum HUDUD dijalankan sehingga pada masa era pasca penjajahan. Bendera ini berimejkan seekor anjing yang bernama KITMIR iaitu antara anjing-anjing yang dimasukkan ke Syurga. Anjing Kitmir ini telah menjaga pintu gua tempat dimana pemuda ArRakim AshabulKhafi telah ditidurkan Allah selama 309 tahun. MasyaAllah!! Riwayatnya anjing ini akan kembali untuk membantu nabi Isa putera Maryam untuk membunuh Dajjal Laknatullah bersama-sama AshabulKhafi dan Imam Mahdi. "Di akhir zaman, kaum kerabatku akan diinjak-injak dan dihina-hina sehinggalah datang stu kaum dari sebelah timur yang akan menegakkan Panji-Panji Hitam; Itulah Pemuda Bani Tamin". Dan Pemuda ini akan menyerahkan kekuasaan kepada Imam yang sebenar iaitu Imam Mahdi setelah kerajaannya kuat. Pemuda ini merupakan seorang anak raja yang zuhud dari keturunan Rasulullah SAW bernasabkan syd. Hussein rd. Kalimah khat pada bendera hitam itu pula adalah sepotong ayat alQuran yang bermaksud 'Pertolongan Allah' atau Nasrumminallah'. Manakala perkataan Kelantan tertulis pada ekornya sebagai simbol wilayah.

About Me

My photo
Madina, Saudi Arabia, Israel
Raja-Raja Melayu adalah Ahlulbait. Nak mengenal AhlulBait perlu mengenal Raja-Raja Melayu; Dan nak mengenal Raja-Raja Melayu perlu kenal orang Melayu dahulu.

HISTORY IS MY IDENTITY

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing
by BobspekRockers AlKubra on Wednesday, 01 September 2010 at 09:16

MISTAKEN IDENTITY:

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

"Jika mereka meletakkan Matahari di tangan kanan saya dan Bulan di tangan kiri saya, supaya saya meninggalkan usaha saya ini, TIDAK AKAN SAYA TINGGAL-kan! Sehinggalah Wahyu Allah (A Statement of Truth) mengatasi segala-galanya".... zZ

SEJARAH AHLULBAIT MELAYU: TITIHAN YM SYED HUSSEIN JAMADILKUBRA NUSANTARA

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing>> .. Any matters raised, I would like to say that the Islamic Empire ruled for 500 years was actually Islam that killed my ancestor, namely Saidina Hussain rd. (Grandson of the Prophet Muhammad SAW) in Karbala until the descent I had to hide in Iran (Persian Zoroaster-)-Hadramaut (Allawiyyin-Suffiyyah) and finally to Gujarati [(Delhi Sultanate-Sultan Ahmad Jalal AlAkhbar (Zoroastarian+Monghul)] > and the final Kingdom is PATTANI or Nusantara or 'The Land's of Malay'/Jawiyun...

Al-Jawiyun nama gelarannya, Tanah jawi tempat asalnya. Kemuncak zaman keagungan di abad ke 13.

and than The Last ZORRO (MQTK laa..!! http://bobspek.blogspot.com/search/label/HISTORY%20OF%20THE%20MASK%20OF%20ZORRO%20IN%20MALAY) zappP_____zZ .. InsyaAllah..

Then The Sultanate get 14 offspring of siblings and 7 to the East [(Federated Malay-Monarchy (YM Syed Hussein JamadilKubra Nusantara 1350M)] and 7 more people living in the continent of India (India-Pakistan-Afghanistan), two streams of Islam distinguishes this continent with the Islamic Middle East or Islamic Modern hybrids or Islamic or any name in Islam, but conditions still have 73 Islamic groups, but split up Resurrection.

Ahlulbayt for hunting and is killed by the Muslims themselves who do not like the direction that God's love in Ahlulbayt. Then Ahlulbayt killed and hated until now. Because Islam is the belief that elected caliph of Ahlulbayt. Those murderers saidina Hussein (Grandson of the Prophet Muhammad ) this is the hadith that rotate (Words by Prophet Muhammad SAW) and said it was the basis of Islam. This problem should be resolved by our IMAM.. (last task given)!

3:33 Allah chose Adam, Noah, Abraham Family (Ahlulbayt) and Imran Family (Jew and Christian) than from other nations in his day; as a descendant of a descendant of the other. "

61:4. O you who believe! Be you helpers of Allâh as said 'Iesa (Jesus), son of Maryam (Mary), to Al­Hawârîûn (the disciples): "Who are my helpers (in the Cause) of Allâh?" Al­Hawârîeen (the disciples) said: "We are Allâh's helpers" (i.e. we will strive in His Cause!). Then a group of the Children of Israel believed and a group disbelieved. So We gave power to those who believed against their enemies, and they became the uppermost.

>>>>

Keliru Abraham ke Ibrahim? Musa ke Moses? Haurn ke Aron? Ishak ke Isaac? Muhammad ke Ahmad? Isa ke Jesus? dan yang mana satu jantannya dan yang mana betinanya?..hahaha..

Tidak Kami tinggalkan melainkan tertulis dalam KITAB yang NYATA sebelum peristiwa itu berlaku; supaya kamu tidak bersedih hati di atas apa yang luput daripada kamu dan tidak terlalu bersukacita di atas apa yang telah Kami kurniakan pada kamu." (alquran)

slmkum

King's of The Los Kingdom/.. zapp___zZ The Last ZORRO 1909M/BobspekRockers alKubra/Azurri68...

>>

.Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

>>

'PERISTIWA TRAGEDI KAIN CINDAI' -DYMM Sultan Kelantan, SULTAN MUHAMMAD KE V dari titihan Raja Long Yunus, yang mana Raja Long Yunus telah dilantik oleh datuknendaku Tengku Sri Maharaja Datuk Perdana Menteri LONG GAFFAR (1576M) menjadi Sultan Kelantan dan dipanggil 'Pemerintahan Raja Dua Bersaudara'. Dalam "Tragedi Kain Cindai' itu, Raja Long Gaffar telah membunuh Sultan Kelantan di masa itu, iaitu Raja Long Pandak dan menukar Sultan baru (Raja Long Yunus). Kemudian Datuknendaku membuat pemerintahan HUDUD YANG PERTAMA DI KELANTAN dan berpusat di pondok LIMBAT; Wasiat Raja Long Gaffar pada Raja Long Yunus; "ADIK! KAMU DUDUK DALAM ISTANA, BIAR ABE PEGANG RAKYAT"

>>

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

>>> Warisan Siti Qantura-Nabi Ibrahim (Yunnan) adalah Puteri yang ketiga bernama Puteri Linang Cahaya; yang berkahwin akan dia dengan Ketua Wali 7 di Nusantara, Syed Hussien JamadilKubra @ Jamaluddin AlAkhbar @ salasilah alKubra, dari kerajaan kesultanan Delhi/Deccan (Zoroaster-Monghul-Ahlulbait); yang BERWASIAT KEPADA ZURIATNYA SUPAYA, 'JANGAN MAKAN IKAN KEKACANG'..!! Maka dari keturunan keduanya lahirlah Syed Ali Nurul Alam (Empayar PATTANI) Yang juga digelar Sultan Qumbul atau Patih Gajah Mada, Merupakan moyang kepada Wali Songo yang ternama itu. Dari keturunan keduanyakah akan lahirnya Bani Tamim itu? Yang disebut 'PEMBANTU AL-MAHDI DI AKHIR ZAMAN'...??!! yang mana akhirnya Bani Tamim akan menyerahkan kekuasaannya pada seseorang yang digelar AL HASYIMI .... wallah'hualam..

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

KISAH SYAIDINA HASSAN RD DENGAN KHALIFAH MUAWWIYYAH

Suatu hari, ketika berdebat dengan Muawiyyah (Penulis Wahyu zaman Nabi iaitu bapa kepada Yazid Laknatullah), maka nenda kita Syaidina Hassan telah berkata:

"Wahai Muawiyyah! Bagaimana kami harus mengikut kamu di dunia ini sedangkan kami adalah KHALIFAH kamu di akhirat. Dan bagaimana kami perlu mengikut kamu di dunia ini sedangkan kamulah yang perlu mengikut kami di akhirat nanti".

______________________________

KATA-KATA SYAIDINA HUSSEIN rd:

"Kalaulah Tidak kerana aku mahukan RAHMAT ALLAH (alquran) tersebar di antara kalian, nescaya aku tidak akan berbicara dengan kalian semua"

BookGlobal.Net

Pada yang mengenal ahlulbait - JANGAN AJARI MEREKA ITU KERANA ALLAH TELAH MENGAJAR MEREKA (sheikh Tijani-Sunni Iraq) .....
>>>>>>> >>>>>>>

KITAB-KITAB RUJUKAN BANI HASYIM QURAISY MQTK

(for Malay language only)

*******

*******

b>

http://bobspek.blogspot.com/2011/03/kitab-kitab-mqtk.html

*

**

"ALIF MIM TA -ALIF MIM TA"